3 Mayıs 2023 Çarşamba

 Çukur / Hiroko Oyamada 


Çağdaş Japon edebiyatının genç yazarlarından biri olan 1983 doğumlu Hiroko Oyamada ikinci kitabı olan “Çukur” ile 2014 yılında Japonya’nın prestijli 150. Akutagawa ödülünü kazandı. Franz Kafka ve Mario Vargas Llosa gibi yazarlardan etkilendiğini söyleyen yazarın kitabını, ülkemizde Ekim 2022’de H. Can Erkin çevirisiyle Siren Yayınları yayımladı.

Gerçek ve gerçek olmayanın iç içe geçtiği roman, bir kadının kocasının tayini nedeniyle geçici işini bırakarak geleneklerin korunduğu kırsal bir alana taşınmasıyla başlıyor. Kahramanımız Asahi ilk haftalarda özgürlüğüne kavuştuğunu sanırken zamanla bu düşüncesi değişmeye başlıyor. Kendini sıkıcı bir hayatın içinde kapana kısılmış bir şekilde buluyor.

“ Ama bir şeyler yanlıştı işte. Kocam her gün gece yarılarına kadar çalışırken ben nasıl boşta olabilirdim? ” s.48

Günlük yaşamında yalnız olan kadın, işten eve geldiğinde sürekli cep telefonuyla ilgilenen kocasının kendisine kayıtsızlığını fark ediyor. Yalnızlıkla mücadele eden ve çevresi tarafından gelin rolüne indirgenen Asahi yeni tanıştığı kişilere karşı sürekli savunmacı bir tavır alıyor. Onun yaşamıyla ilgili memnuniyetsizliğini satır aralarında görüyoruz.

Bir gün market yolunda ismini bilmediği tuhaf bir hayvan görüyor ve onu nehir boyunca takip etmeye başlıyor. Önceden açılmış ancak kendisinin sığabileceği boyutta olan bir çukura düşüyor. Bir komşusunun yardımıyla çukurdan çıksa da aklı bu çukurda kalıyor.

“ Sanki benim için özel olarak kazılmış bir tuzaktı bu çukur. ”s.32

Çukur kahramanımızın hayatını sorgulamasına neden olan bir sembol olarak bulunduğu durumdur. Bu durumu fark etmesinde daha önce hiç kimsenin bahsetmediği eşinin erkek kardeşinin de etkisi oluyor.

“ Temelde hiç kimse bakmıyor. Görmek istemedikleri sürece de bakmazlar zaten. Senin de görmediğin birçok şey vardır Gelin Hanım.” s.71

Asahi’nin değişimine tanık olduğumuz kitapta yazar sıradan olan kişi ve olaylarda ayrıntılara dikkat ederek tuhaf noktaları bulmayı başarmış. Birdenbire bir cümle içerisinde beklenmedik bir görünümle karşımıza çıkan bir olay ürkütücü ve belirsiz olabiliyor. Takip ettiği hayvan nedir? Eşinin erkek kardeşi olduğunu söyleyen adam ve gördüğü çocuklar gerçek miydi? Gerçekten bir çukur var mıydı? Bu soruların cevapsız kalması merak uyandırıyor.

Yazar ayrıca anlatıda hava koşulları, ağustos böcekleri ve çocuk sesleri gibi unsurlarla bir şeyin beklenmekte olduğu duygusunu vererek okuyucuyu kitabın içine çekiyor.

Oyamada sosyal izolasyon, hırs ve yalnızlık temalarına vurgu yaptığı romanında büyülü gerçeklik ve fantastik bir bakış kullanmış. Ayrıca “Alice Harikalar Diyarında” kitabına da bilinçli bir gönderme yapmış.

Doksan altı sayfalık bu romanda birçok konuda eleştirel bir bakış var. Japonya’nın iş hayatı, kadının evlilik ve annelik bakımından sosyal baskıya maruz kalması, ailede iletişimsizlik ve hiyerarşik ilişkilerin düzeni, kadın-erkek eşitsizliği, geleneksel inançlar ile teknoloji dünyasının çatışması...

Çukur, 21. yüzyıl dünyasında cinsiyete ait rollerin toplum tarafından nasıl şekillendiğini anlatan gizemli, kısa bir roman.

Feride Serin


Çukur

· Yazar: Hiroko Oyamada

· Çevirmen: Hüseyin Can Erkin

· Yayınevi: Siren Yayınları

· Sayfa Sayısı: 96

· Basım: 22.10.2022


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Pandabiyat Dergi Küçürek öykülerimle Pandabiyat’ın ilk sayısındayım. .